När, var, hur och varför?Foto: AnonymIngen vet med bestämdhet när, var, hur och varför hjulet uppfanns och jag vet inte heller med säkerhet när, var, hur och varför persiflerandet började.

Här dock några lösa antaganden:

När?
I tid kan begynnelsen förläggas någonstans efter 1 januari 1979, den dag då jag anställdes att skriva en lång partiordförandes politiska tal och pressmeddelanden samt utföra vadhelst som behövdes, vilket skulle visa sig vara både det ena och andra.

Var?
Platsen kan antingen vara det idag gamla riksdagshuset vid Sergels torg eller det än äldre riksdagshuset på Helgeandsholmen, båda i Stockholm.

Hur?
Skulden måste tillskrivas många riksdagsledamöter som var en outsinlig källa och drivkraft för ett ironiskt tänkande. Det dogmatiska engagemang och iver som inte minst kammarens rödgardister uppvisade i sitt politiska liv och arbete la en utsökt grund för persiflerandet.

Varför?
Framför många andra var: Henrik-Bernhard Palmær, TecknarAnders och Henrik Tikkanen förebilder med persiflerande ord och teckningar. Ouppnåeliga, men skäl att själv försöka. Inte för att predika, framföra ett budskap, förarga eller förlöjliga utan uppmärksamma vad som borde uppmärksammas oavsett åsikt, för eller emot.

Tillägg:
Tilltaget att också börja persiflera på gotländska, med hjälp av Gutamålsgillet och deras Ård-liste fick till följd att två nya gåttlänske ård uppstod: kvannsveise (persiflera) och kvannsveisar (persiflager). Påhittet att börja "teoremera" är en helt annan historia, som får berättas vid ett annat tillfälle.